- Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM kwam vrijdag met de cijfers over het eerste kwartaal naar buiten.
- De omzet steeg fors door de passagiersgroei, maar Air France-KLM kampt ook met hogere brandstofkosten.
- Donderdag nabeurs rapporteerde Apple een lagere omzet over het eerste kwartaal door tegenvallende computerverkopen.
- Lees ook: Deze 7 beleggingen bieden technische kansen, maar het risico van een brede beurscorrectie is vrij groot, volgens een ervaren ‘chartmaster’
Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven loopt op zijn eind, maar er zijn nog wel in het oog springende bedrijven die met de resultaten naar buiten komen. Vrijdag was het de beurs aan luchtvaartmaatschappij Air France-KLM en donderdag nabeurs kwam techreus Apple met de kwartaalcijfers.
Air France-KLM boekte in het eerste kwartaal flinke omzetgroei door de toename van het aantal boekingen en die trend lijkt in de zomer door te zetten. Brandstofkosten zijn echter ook flink gestegen en daardoor stijgt de bedrijfswinst beperkt.
Het aandeel Air France-KLM daalde vrijdag met ruim 3 procent op de beurs.
Apple wist in de eerste drie maanden van dit jaar de verkoop van de iPhone op te voeren, maar zag de omzet toch dalen door zwakte bij de verkoop van Mac-computers. De omzet- en winstgroei waren per saldo wel iets beter dan verwacht en in de nabeurshandel steeg het aandeel Apple met 2,5 procent.
Air France-KLM voert omzet op door groei passagiers
Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet hard opgevoerd. Zowel bij Air France, KLM als Transavia werden meer vliegtuigen ingezet en die zaten ook nog eens voller. Maar de kosten gingen ook hard omhoog waardoor de bedrijfswinst beperkt steeg. En na zaken als rentebetalingen en belastingen bleef er een verlies over, al was dat wel lager dan een jaar eerder.
Voor KLM steeg de omzet met een derde, tot 2,5 miljard euro. De capaciteit van de KLM-vliegtuigen ging met vijftien procent omhoog. Door vollere vliegtuigen en hogere ticketprijzen nam de omzet verder toe. Maar vooral vliegtuigbrandstof kostte veel meer in het begin van dit jaar. Daar was KLM bijvoorbeeld 79 procent meer aan kwijt, ook omdat op verschillende routes om Rusland heen moet worden gevlogen.
Ook de boekingen voor de huidige periode en het zomerkwartaal lopen al goed, zowel bij KLM als bij zustermaatschappij Air France. Die liggen hoger dan afgelopen jaar. Air France-KLM merkt dan ook weinig van de hoge inflatie en besparingen die consumenten doen. De vraag naar vliegreizen in de zomer blijft sterk, ook buiten Europa.
Voor dochtermaatschappij Transavia geldt dat al helemaal, want ondanks de problemen met geannuleerde vluchten is de capaciteit dit kwartaal zo'n vijfde hoger dan vorig jaar. In het eerste kwartaal was die groei nog groter, maar desondanks zitten de vluchten ook voller. En de verkopen van tickets tot en met september lopen voor op vorig jaar.
In het eerste kwartaal bleven de resultaten van Transavia wel wat achter, maar dat heeft te maken met het feit dat Transavia een vakantievlieger is. Die maatschappij heeft meer last van wisselkoersverschillen omdat zij in tegenstelling tot Air France en KLM alle tickets in euro's verkoopt.
Met het aflossen van alle door de Nederlandse en Franse staat gegarandeerde schulden is ook de schuldenlast van Air France-KLM flink gedaald. Die bedroeg eind maart zo'n 5,5 miljard euro. Dat is 1,5 keer de bedrijfswinst en dat is aan de onderkant van wat het luchtvaartconcern wilde bereiken dit jaar.
Apple ziet omzet dalen door zwakte bij computerverkoop
Apple heeft het afgelopen kwartaal minder omzet geboekt op jaarbasis. Traditiegetrouw is het kwartaal, het tweede van het gebroken boekjaar van het techconcern, een mindere periode voor Apple. De omzet uit de verkoop van iPhones steeg wel, in tegenstelling tot die uit de verkoop van andere apparaten, zoals Mac-computers en iPads.
De totale omzet bedroeg 94,8 miljard dollar, omgerekend ruim 86 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 97,3 miljard dollar. Het leeuwendeel van die inkomsten was afkomstig uit de verkoop van iPhones, in totaal 51,3 miljard dollar. Die inkomsten kwamen in de eerste maanden van vorig jaar nog uit op 50,6 miljard dollar. Topman Tim Cook spreekt daarbij van een kwartaalrecord voor de telefoons van Apple. Onder de streep bleef een winst over van 24,2 miljard dollar.
De dienstentak, die alles omvat van Apple Pay tot muziekstreamingabonnementen en verlengde garantie, kende een aantal nieuwe producten. Zo biedt Apple in de VS uitgesteld betalen aan. Ook kunnen klanten met een Apple creditcard daar sinds kort een spaarrekening bij openen. Die laatste dienst werd evenwel pas na afloop van het kwartaal geïntroduceerd. Naast de gestegen inkomsten uit de verkoop van iPhones steeg ook de omzet uit deze diensten, van 19,8 miljard dollar naar 20,9 miljard dollar op jaarbasis.
Apple had eerder last van de afkoelende economie. Daar is nog altijd sprake van en in de Verenigde Staten wordt veel gepraat over een mogelijke recessie. In Europa daarentegen is die angst wat weg aan het ebben en in China, een belangrijke markt voor Apple, trekt de economie na de heropening weer aan. Al gaat dat nog wel met horten en stoten.